dinsdag 14 oktober 2014

Nog een project van Rupingh, op naar Labuan Bajo

13-10-2014

We hebben al veel beter geslapen dan de twee nachten ervoor. Het doet je goed te gaan slapen bij de nonnen. Echter op dit deel van het eiland wonen ook de 5% moslimaanhangers. U raad het al. Om 4.10 uur in de morgen ging de toeter aan en begon een of andere halve zool door dat ding te tetteren, Alah enz..... Heerlijk. Dus toch nog weer een korte nacht.
Het ontbijt bij de zusters was al niet veel beter. Jesus had het sober, zo ook zijn volgelingen en hun gasten. Brood met een koud ei en een zoete gelei in een fluoriserende kleur wat een jam voor moest stellen. En een banaan. Maar goed. Kleine bodem hebben we.

Op naar Labuan Bajo dachten we..... Nee, eerst nog even een bezoek aan een blinden en doven instituut / school/ weeshuis van Rupingh hier in deze regio. Tarsi De pleegzoon van Theo Verdurmen is hier de manager van deze regio zoals Marthon en Mieke in de regio Maumere.  Theo uit Nederland  is een van de mensen achter het succes van Rupingh hier op Flores.

Op het instituut worden we rondgeleid door zuster Augustine. We worden rondgeleid en mogen aanschuiven in een klas van  6 doven kinderen die met behulp van de juf proberen te praten. In ieder geval leren om duidelijk aan te geven of men ziek is, pijn heeft of over moet geven. Woorden leren door middel van trillingen te voelen aan je wang en gebruik van je tong om uit te spreken en het schrijven op het bord om het visueel te maken. Marthon is een goeie gids die ons helpt met het begrijpen van de juf en de zuster die ons van alles uitleggen.
Door naar de blinden klas. Hier gaat een student een verhaal voor ons voorlezen door het lezen van braille. Hij laat ook zien hoe hij een zin moet schrijven met behulp van een instrument wat "gaatjes" geeft in het papier. Hij schrijft van rechts naar links. Draait het papier om en leest het van links naar rechts zoals wij ook doen.

Verder door naar de muziek afdeling. Hier laten ze zien dat ze wel degelijk wat kunnen, ook als  blinde . Er wordt gespeeld op een synthesizer en gezongen in het Indonesisch. Daarna zongen we met zijn allen dont worry About  à thing Van Bob Marley . Geweldig... Zien ook nog wat geoefen met blinde geleide stokken en krijgen een kleine rondleiding op de vee afdeling waar varkentjes gefokt worden voor de verkoop. Alles om de boel naast de donaties draaiende te houden.
Het naai atelier waar de dames aan oude Singer machines de leukste tassen voor je maken.  

Dit alles weer met steun vanuit Holland door Rupingh. Knap hoor want er wordt toch voor zo' n 160 kinderen die doof of blind zijn gezorgd.


Verder gaat de tour richting Labuan Bajo. Weer van op en neer en van links naar rechts Over de weg. Major (onze chauffeur) heeft er zin an. Ook nog even een kijkje bij een spinnenweb sawa. Een rijstveld in de vorm van een spinnenweb. Waarom...? In het midden waar het web zich ontvouwt is het punt waar het natuurlijke bronwater vandaan komt. En wanneer je dus met zijn allen van dat water wil genieten op een eerlijke manier, start ieder zijn stukje sawa in het hart van het web en spreid het zich zo verder uit naar buiten. Ze zijn hier echt niet gek hoor.

Onderweg komen we ook meerdere keren dezelfde toeristen tegen. Het lijkt wel of we achter elkaar aanrijden. Er zijn zo'n 50 toeristen nu op het eiland dus de kans dat je er een paar tegen komt die je al kent is niet zo moeilijk. Ze rijden allemaal over die ene weg die over dit eiland voert.

Labuan Bajo is een grote havenplaats aan het westen van het eiland. Hier vandaan gaan de boten voor de duiktrips naar Komodo en Rinca. Ook de dagtrips naar Rinca en Komodo om de bekende Komodo varanen te aanschouwen starten hier. Dat is dan ook het plan voor morgen.
We zitten nu in een luxe hotel met zwembad. Heerlijk! Gaaf uitzicht, super kamer met een immens groot bed en WiFi . Niet dat het internet hier snel is. Foto's gaat nog niet lukken maar een stukje plaatsen moet geen probleem zijn. Marthon en Major slapen hier ook nog 1 nacht. Morgen willen ze graag mee naar het eiland Rinca en de varanen. Eerst maar eens lekker slapen!!!!! Dat zal wel gaan lukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten