maandag 20 oktober 2014

Komodo live-à-board !!!!

17-10-2014

Op naar Komodo.

Vroeg uit de veren om richting het centrum te gaan. Naar het kantoor van Divine Diving.
Spullen in tassen stoppen die mee gaan op de boot. Kleine briefing, ontmoeting met de andere gasten die mee gaan. Eddy en Kara vanuit China , Paul uit Adelaide Australië, en Kees en Ron uit Schiedam Nederland.

Onze gidsen Juven en Ronny en de rest van de crew. Een voor de compressor om flessen te vullen, twee koks, schipper en een manusje van alles Hans genaamd.
De boot de Wetta Molas ligt in de haven te wachten. De naam grote zuster dank de boot aan het feit dat het de tweede boot van de firma is. De eerste boot kreeg een mannelijke naam, deze dus de vertaling van grote zuster.
Spullen inladen en op weg naar de eerste duikstek. Nou wij zijn benieuwd.

De eerste duiken zijn rond het zuiden van het eiland Rinca, ja daar waar we de varanen ook gezien hebben. Yellow wall. Dankt zijn naam aan de muur waar we langs duiken. Deze is bezaait met gele zeekomkommertjes. Familie van de grote zeekomkommer , maar deze kleine variant is geel of wit. Het zijn er allemachtig veel.
De rest mag er ook zijn hoor. Veel koralen soorten hard en zacht. Mega veel kleuren komen ons tegemoet.

De eerste duik zit erop en na een korte oppervlakte interval maken we ons op voor een nachtduik. Ja het is hier al vroeg donker. Rond zes uur gaat de zo'n onder en moet het licht aan.
Torpedo is de naam van de stek, welke haar naam dankt aan de kleine torpedo roggen die er op de grond liggen. Zo groot als een cd'tje met een staartje eraan. Super leuke dingen, ook al moet je afstand bewaren . Ja ze kunnen ook steken.
Heel veel mooie koralen die nu in het donker allemaal open staan, en dus in bloei. Oranje , gele, groene, je kan het zo gek niet bedenken het is er.

Die avond blijft onze boot daar in de baai liggen. Slapen onder de heldere sterrenhemel.
Onze kajuit is niet heel erg luxe, maar heeft wel een groot bed, en twee patrijspoorten die open kunnen gedurende de nacht. Samen met de ventilator aan moet dat wel lukken.
Maar eerst een lekker diner. Tja, lekker. Dat wel maar we zien achteraf weinig variatie in het lunch en diner patroon. Rijst met groenten, vis op een of andere manier iets met kip. Ook deze wordt de komende dagen op verschillende manieren opgediend. Wel iedere keer uit de frituur, alles wordt hier "  deep fried " opgediend.
Een biertje erbij en gezellig geouweneel met de andere gasten.

De eerste nacht slapen ging redelijk. Je hoort toch de generator die de hele nacht aan blijft om de boot van stroom te voorzien. En het deinen van het schip is ook wel iets waar we effe aan moeten wennen.

Het ontbijt de volgende ochtend maakt een hoop goed. Heerlijk brood, gebakken ei, droge pannenkoekjes en jam en chocopasta.

18-10-2014
Deze dag maken we maar liefst 4 duiken. Twee in de ochtend en een in de middag en natuurlijk weer een nacht duik.
Stuk voor stuk mooie duiken. Veel koralen wederom. Ook veel rif vissen, klein en groot in allerlei kleuren. Een gemiddeld aquarium is er niets bij. We kijken onze ogen uit en maken veel foto's. Ook Kees en Ron maken foto's en videootjes.
Dit allemaal in die zelfde baai in het zuiden van Rinca. We zien zelfs vanaf de boot de varanen op het strand liggen. Het barst hier ook van de zeearenden. De hele dag cirkelen die beesten boven de boot en het water, om weer neer te strijken in een van de kale bomen langs het strand. Kaal, ja!!! Het is nu bijna regen seizoen hier. In november/ december regent het hier veel en wordt alles wat nu grauw en grijs is weer mooi groen. We zien wel groen, maar dat zijn meer de mangroven die nu wel in het water staan en dus voldoende voeding en water hebben. Verder is het allemaal een dorre boel.

Deze nacht slapen we ook nog in deze baai. Ramen en deuren open. Het briesje is lekker en we slapen dan ook al beter dan de nacht ervoor.
De volgende ochtend begint de trip over open zee. Richting het zuiden van Komodo. Het is wat ruiger en wanneer de boot stil komt te liggen in het midden op open zee door een mankement met de brandstof toevoer en de geur van diesel die in het ruim heen en weer schut, wordt het mij allemaal effe te veel en ga goed over mijn nek. Tja, niet echt een geboren zeeman hè? Bren daarentegen heeft alleen last van die diesel lucht, en ja ook zij vindt het niet zo' n geweldig idee dat we daar zo stuurloos ronddobberen. Maar goed, alles hersteld en verder gaat de rit. Na twee uur varen komen we op de plaats van bestemming. Ontbijten zit er voor mij niet in, Bren neemt een sneetje met jam.  We stappen gauw in de Speedboot die ons naar de volgende duikstek voert.
Manta allee is de stek waar we vandaag twee duiken gaan maken. Dit is waar we voor gekomen zijn. Het duiken met de Manta's.
Na een paar minuten onder te zijn vliegen de eerste al langs. Daarna zwemmen we een heel stuk, draaien en dan plots komen er weer een paar van de grote onderwater vogels onze kant op. Oceanic Manta's Ray's noemen ze ze hier. Spanwijdtes van 5 - 6 meter. Super dingen, die je heel veel kippenvel geven. Een aantal minuten blijven ze over ons heen cirkelen. Videootje maken lukt nog wel , maar foto's met dit kleine cameratje gaat niet lukken. Zeker niet met al dat sediment en groene alg wat hier rond gaat. Tja, die beesten moeten iets eten. Nou, als plankton eters komen deze beesten hier wel aan hun trekken.

De tweede duik is al net zo gaaf als de eerste. Weer en aantal grote Manta's over ons heen. Geweldig!!! Wat kan het mooi zijn.

Nu een lunch. Nou die gaat er wel in na geen ontbijt te hebben gehad. De maag is weer tot rust en we mogen wederom genieten van heerlijke rijst, met groenten en kip en vis, op een andere manier natuurlijk.
 Nog een late schemerduik. Wederom vele bloeiende koralen, blauw gestippelde stingrays, cuttle fishes , inktvis en wat naaktslakken. Lekkere relaxte duik met veel vis.
Vergeleken met de Filipijnen en Lembeh Strait in Indonesië hebben deze plekken rond Komodo gek genoeg geen aparte vissoorten. We hebben maar een keer een Frogfish gezien, geen bladvissen, ghost pipefishes enz.
Een keer een harlekijn ghostpipefish maar overdadig, nee!!! De " critters" zoals we dat noemen zitten dus meer naar andere streken. Maar de hoeveelheid koraal en de soorten zoals hier vind je nergens . Zelfs niet in Australië.

Na een heerlijke nacht in de baai rond de Manta's gaan we verder richting het midden van de eilanden groep. Op richting huis.

De boot ligt wederom weer in een rustige baai, en de speedboot brengt ons naar de drie zusters. Een eilanden groep onderwater waar we tussen door gaan zwemmen. Mooi begroeide rotsformaties waar we eigenlijk te weinig tijd voor hebben om deze helemaal uit te pluizen. Weer veel rif vissen, roggen, en naaktslakken. Bidsprinkhaankreeften hebben ze hier ook in over vloed. Iedere duik komen we er wel een paar tegen. Grote en kleine. Van die mooie groene.

Na het ontbijt nog een tweede duik. Secret garden, is een tuin onder water met ja hoor, weer veel koralen. Naaktslakken, roggen en veel klein spul. Lekker zoeken met zijn allen.
De temperatuur is ook niet om te klagen. Nu zo'n 27 graden onderwater. Dat was de eerste duiken wel anders. We begonnen met 24 graden. Das best wel koud hoor. Dus deze laatste duiken waren een welkome warmte.

De groep maakt nog een laatste duik, maar Bren en ik taaien af. Onze computers zeggen 18 uur no fly, wat inhoud dat we de komende uren niet mogen vliegen. Morgen ochtend gaat onze vlucht naar Bali, dus moeten we nu wel stoppen. Veiligheid voor alles. Geeft niets. We hebben mooie gave duiken gemaakt en heel veel mooie koralen gezien. Weer een hele ervaring rijker. Ook het meemaken van een "live à board". Ook al was het dan niet een hele luxe.

Vanavond slapen we weer in ons hotel, met een lekkere douche en een super groot bed. O,ja. Weer eens wat anders op de kaart en een super ontbijt morgenochtend met croissants. Jammie. Kijk er nu al naar uit.

Bedankt Divine Diving, Juven, Ronny en de rest van de crew voor deze onvergetelijke vier dagen Komodo. We hebben genoten en hadden het voor geen goud willen missen.

Morgen wederom vroeg op. Vliegen naar Bali, op zoek naar Vanessa. Ga we die ook nog zien na drieeneenhalf jaar. Spannend!!!!!

1 opmerking:

  1. Gaaf die manta's, indrukwekkend gezicht met spanwijdtes van 5-6 mtr. Er komt een moment dat ik je zelf een keer ga zien, toch wel een beetje jaloers nu. Het eten komt me trouwens erg bekend voor, het is rijst met kip (of je raad het al) kip met rijst. De enige variatie is de manier waarmee je begint te eten, of rijst of kip en soms een stukje vis. Had trouwens niet verwacht dat je over je nek zou gaan door een beetje diesellucht, de zeebonk van weleer is blijkbaar verdwenen. In ieder geval nog heel veel plezier gewenst op Bali en alvast een goede en behouden terugreis gewenst. Groetjes en dikke knuffels uit H'wijk.

    BeantwoordenVerwijderen