maandag 13 oktober 2014

Bena de oudste kampong van deze regio


12-10-2014
Na het lekkerste ontbijt met tennisballen gaan we verder op weg richting Ruteng. Ook deze weg gaat wederom door de bergen en het binnenland van Flores. Onderweg lunchen we in het plaatsje Bajawa bij restaurant Lucas. Bren aan de pannenkoek met banaan en ik met de jongens aan de nasi goreng speciaal. Goede lunch voor weinig geld.
Na de lunch op naar Bajawa. De plaats met de huizen met de rare puntdaken. Alleen de familie leden van de koning van de regio mogen zo'n dak op het huis hebben. De andere bewoners van de plaats hebben gewone daken zoals wij die kennen. Vanuit deze plaats rijden we naar Bena, het oudste dorp van deze regio. Met de traditionele huizen , ook met van die puntdaken. In de kampong wonen 163 mensen die samen 9 families vormen. Hier ontmoeten we Opa Josef. De oudste bewoner van het dorp. 89 jaar oud en loopt nog als een kievit. Hij kent als enige de Nederlandse taal. Heeft ie geleerd van een pater die in de jaren 40 in Bena was. Josef is in deze plaats geboren en getogen en voor 100.000 roepies wil hij ons best rondleiden in de kampong.
Hij verteld over de families en over de bouw van de traditionele huizen. Wanneer er een nieuw huis gebouwd wordt moet er ook geofferd worden. Buffels en varkens. Op speciale plaatsen binnen de kampong. Het bloed van de buffels wordt langs een versierde gekerfde paal gesmeerd. Deze paal bestaat uit vier delen welke de rangen aangeven binnen de kampong. Vroeger mocht iemand van de eerste rang niet met een andere rang trouwen. Tegenwoordig is men soepeler en kan dit wel. Het offeren gebeurt op stenen tafels, die liggend de vrouw voorstellen en de staande stenen de man voorstellen. Alles volgens ritueel.

De mensen in het dorp leven van het toerisme, landbouw en het weven van shawls. Cacaobonen en kruidnagel brengen het meeste geld op. Na een leuke rondleiding krijgen we een heerlijk stevig bakkie koffie bij Josef thuis. Opa kan volgens ons nog wel twintig jaar mee hoor. Praatjes voor tien en hoort alleen wat ie wil horen ?!!

En verder gaat de weg richting Ruteng. Onderweg bij het plaatsje Borong stoppen we even om bij een weg te kijken die met het geld van stichting Rupingh gemaakt is. Weer een hoop mensen geholpen met Nederlands Belgische donaties.
De weg naar Ruteng is wederom bochtig met vele berijders die Marthon allemaal wil inhalen. Hij rijdt dan ook lekker door en we komen rond zessen aan. Ons hotel is wederom van een kerkstichting. Vanavond slapen we bij de Mexicaanse nonnen. Weer zo'n betonnen bak met drie bedden naast elkaar. Maar nu in ieder geval een beter matras en een warme douche. Vakantie hè?
Het diner doen we bij een net geopend restaurant. Spring Hill genaamd. Van chinezen, maar wel erg goed eten. Heerlijke beef van de gril met mie goreng ajam (kip).

Morgen het laatste stukje richting Labuan Bajo. Daar waar we over een paar dagen op de boot stappen om rond Komodo te gaan duiken........
En misschien wat foto's te plaatsen wanneer het internet het toe laat!!!!!  

1 opmerking:

  1. Ik hoop op een goede internetverbinding want ik ben toch wel nieuwsgierig naar de foto`s. Maar het belangrijkste is dat jullie genieten. xx

    BeantwoordenVerwijderen