woensdag 15 oktober 2014

Jaaaaaaaa, eindelijk de Komodo Varanen.

14-10-2014

Nou voor degene met Facebook is de verrassing al bekent. Met een mooie foto van ons twee en een mooie Komodo Dragon ( varaan).
Na een heerlijke nacht gaat om zes uur de wekker. Scheren douchen en naar het ontbijt. Wat er trouwens voortreffelijk uit zag. Allerlei soorten brood, vruchten, ei en Aziatische heerlijkheden . Nee geen woord gelogen aan de klasse van dit hotel. Major en Marthon hebben ook heerlijk geslapen en natuurlijk heeeel lang gedoucht.

Half acht gaat de bus naar de haven, waar een bootje op alleen ons vieren ligt te wachten. Op naar Rinca, het eiland van de Komodovaranen. Het is zo'n anderhalf á twee uur varen. Maar dat vinden wij helemaal niet erg. Een geweldig uitzicht op het water en genoeg te zien.

Na ruim anderhalf uur komen we aan bij het eiland en haar haventje. Hier liggen al meerdere boten die gasten gebracht hebben. Eenmaal aan de kant worden we verwelkomt door een aantal plaatselijke bewoners , de aapjes. Niet aaien, krijg je ook geen vlooien en beten.
Het pad leid ons langs de mangroven richting de kampong op het eiland. Daar worden we welkom geheten en moeten we natuurlijk intekenen. Hoe heet je, waar vandaan enz..... En ook betalen natuurlijk , want je komt niet zo maar op het Komodo national marinepark.

We krijgen een Gids aangewezen die ons het een en ander verteld over Komodo en Rinca en haar bewoners. Welke routes we kunnen lopen met hem en de duur ervan. We kiezen de half lange route die zo'n uurtje lopen is. Ogen en oren open houden, en goed luisteren naar de natuur. Tja, die beesten lijken traag en slaperig, maar dat is alleen maar bedrog. Zodra iets in de buurt zal komen, racen ze erop af en bijten het. Dan door het speeksel van deze lekkere jongens komen bacteriën in je bloed welke je binnen 24 uur kunnen verzwakken en beginnen met het verteren van het vlees. Daarna ben je nog makkelijker op te eten door de varanen. Dus goed blijven kijken en luisteren.

De varanen rusten s'nachts en komen zodra het licht wordt tevoorschijn. Vanuit holen en bosranden waggelen ze richting open stukken waar ze zich aan het zonlicht opwarmen. Daarna gaan ze opzoek naar voedsel. De varanen zijn het actiefst tussen  6 en 10 s'ochtends en 2 en 5 s'middags. Enkele van de varanen komen richting het kampong, daar waar geregeld wel wat voedsel te halen valt. Het duurt dan ook niet lang en we spotten de eerste groep van vijf varanen. Een beetje luierend lijkt het alsof ze ons niet zien aankomen, maar schijn bedriegt. Een kleinere schuivend wat heen en weer om eens te zien wat er hun kant op komt. De gids gebaard afstand te houden maar we mogen wel plaatsjes schieten.
Ons hart gaat als een razende te keer. Eindelijk zien we deze prehistorische beesten in het echt, op armlengte afstand.... In een woord geweldig,!!!!!
Zeker wanneer het lijkt alsof een groter exemplaar begint te "dansen" en hapt naar een stukje vlees wat de gidsen hebben op gehangen om een de activiteit een beetje te bevorderen. Erg gaaf!

We lopen verder en zien een stel herten voorbij komen.. Toch wel redelijk dichtbij. Ja, niet alleen varanen op dit eiland. Ook herten, wilde zwijnen, buffels, wilde paarden, drie soorten giftige slangen en apen leven hier. Die varanen moeten toch iets te eten kunnen bemachtigen hè? Een volwassen varaan van 2 meter en 50 kilo kan een wild varken met gemak in zijn eentje op. Een paard wordt met meerdere varanen in een dag of twee opgepeuzeld. Wanneer een varaan zo'n maaltje heeft gegeten hoeft hij een hele maand niet meer te eten maar kan daar al die tijd op teren.
Verderop zien we weer een stel of vier van die dikkerds liggen. Vlakbij de onderkomens van de gidsen.
Onze gids verteld ons dat hij hier geboren en getogen is. Hij hier alweer zes jaar met plezier werkt en een schema heeft van 10 dagen op en 10 dagen af.

Wederom Lopen we verder over het eiland. Richting een broedplaats van de varanen. Daar liggen meerder gaten van holen. Een vrouwtje graaft een gat van 1 meter diep en 1,5 meter breed onder de oppervlakte. Na het paren in april mei legt het vrouwtje in augustus september haar eieren in een hol. Om de jagers te misleiden maakt het vrouwtje meerdere holen om deze te misleiden. Het vrouwtje blijft zo'n drie maanden de holen bewaken alvorens op pad te gaan. In het nest liggen 15 tot 30 eieren en hebben zo'n negen maanden nodig om uit te komen. Het vrouwtje komt geregeld terug om de het nest in het hol te bekijken. Wanneer het regenseizoen in december start zullen de holen dichtslibben met modder en liggen de eieren veiliger.
De eieren zijn net als bij een schildpad zacht en zo'n 8,5 centimeter groot. Ook hier bepaald de incubatie temperatuur het geslacht. Des te warmer de omgevingstemperatuur des te groter de kans dat het een mannetje wordt. De verhouding mannetjes, vrouwtjes staat gemiddeld 3 à 4 om 1! Dus dat wordt vechten tijdens het paringsseizoen.

Uit studies is gebleken dat deze varanen soort zelfs op het Australische continent geleefd zou moeten hebben, maar nu alleen nog in levende lijve rond Komodo en Rinca.
Rond 1990 bedroeg het aantal varanen op Komodo, Rinca en Gili Motang ( te samen Komodo National Parc) zo'n 3300 stuks. Tegenwoordig leven er op de eilanden nog 2000 stuks en worden als een bedreigde diersoort gezien. Er mag dan ook niet meer op deze dieren gejaagd worden wat vroeger wel gedaan werd. Niet eens voor het vlees maar gewoon omdat men bang voor de dieren was.

Een jong wat geboren wordt is zo'n 35 cm groot, 80 gram in gewicht en klimt direct na geboorte een boom in om niet op gegeten te worden door eigen soortgenoten of andere jagers. Tot zo'n vijf jaar blijft een jong in de boomtoppen leven, alvorens op de begane grond te blijven. De eerste jaren leeft het van kleinere hagedis soorten, Insecten en vogels.
Een varaan is na ongeveer 6-8 jaar vruchtbaar om zich voort te kunnen planten en kan zo'n 50 jaar oud worden.

Wederom een hert voor onze voeten. Bijna aan te raken. Levert in ieder geval mooie plaatjes op. Zo ook van een varaan die vanaf een beekje onze kant op komt. Op ons pad en er niet vanaf wijkt. De gids verteld ons dat we wel erg veel mazzel hebben vandaag. Eerst de dansende varaan en nu eentje direct op ons pad. Wij kunnen alleen maar met open mond het tafereel aanschouwen. De jongens naast ons ( Marthon en Major ) schijten bijna in hun broek van angst. Maar hadden dit ook nog nooit gezien en zijn blij dat ze met ons mee zijn.


Na een knappe wandeling , veel varanen, herten  en wat vogels komen we op de top van de bergkam waar we een ontzettend gaaf uitzicht hebben op de haven en de eilandjes er omheen.
Terug in de kampong nog wat te drinken en na de Ranger ( gids) bedankt te hebben voor zijn begrijpelijke uitleg en zijn enthousiasme, vervolgen wij onze weg terug richting de haven.
Met onze Prive boot terug richting Labuan Bajo.
Onderweg worden we nog even voor een uurtje of anderhalf gedropt bij een Bounty eilandje om te snorkelen en te lunchen. Maar wanneer na een uurtje een vijfde boot op dezelfde stek aanlegde  hadden wij het wel gezien en gaven we opdracht verder naar huis te varen.

 Een zeer geslaagde dag, met een indrukwekkende beestenboel. Eindelijk De Komodo Dragons gezien en weer iets van het lijstje kunnen schrappen.

Terug naar het hotel. Daar wacht ons een zware maar niet uit te stellen taak. Afscheid nemen van Marthon en Major. Wat hebben wij veel gezien en gelachen met deze gasten. Marthon als gids en Major als chauffeur. Zij waren hun geld dubbel en dwars waard. Het kost wel wat, maar dan heb je ook wel je eigen Hollands sprekende begeleider. Super bedankt Marthon en stichting Rupingh om dit zo te doen.  Wij hebben hier op dit eiland wel gezien wat jullie met de donaties van uit Nederland en België doen. En weten ook zeker dat de erfenis van tante Lies wel besteed is zo onder de weeskinderen van Flores.
We beloven om met Marthon en Mieke contact te houden en af en toe eens een doos met kinderkleding (klein en groot) op te sturen naar Maumere voor de weeskinderen. Dus vrienden en vriendinnen ga maar kleding sparen, zodat we ze hier ook een handje kunnen helpen!

Morgen een rustig dagje. Eventueel inchecken bij Divine Diving voor de live à board die we over twee dagen gaan beleven. Een volgend avontuur wat lonkt !!!!! 😜

Geen opmerkingen:

Een reactie posten