Broome de stad die we zeker aan wilden doen als we in Australie waren, waarom dat weten we eigenlijk niet, waarschijnlijk een natuurlijke aantrekkingskracht. En eindelijk na zoveel dagen rijden zijn we er dan aangekomen. Het voelt gelijk goed, maar eerst maar eens een plek proberen te vinden. Er zijn 5 campings maar na de derde camping met als antwoord: volgeboekt worden we een beetje moedeloos, maar we houden moed. En ja we hebben geluk Roebuck Bay Caravan Park heeft nog wel een plekje voor een kleine campervan. Helemaal weggedrukt tegen het zijhek dat moet het gaan worden. Eerst zijn we er niet helemaal blij mee maar je moet het positief bekijken, we hebben plek, stroom en een douche de volgende ochtend. En ook nog hele gezellige buren. Twee dames die beide een kleine camper hebben maar wel samen reizen, Pat (alias Dolly) en Adriana (alias Pricilla). Ze komen uit de buurt van Brisbane en hebben ongelooflijk veel lol samen waar ook wij van mee genieten. We houden contact met ze want Pat kunnen we weer ontmoeten in Perth, gezellig. Beide dames reizen rond Australie en zijn ook al vier maanden op pad. Petje af hoor als je al de 60 bent gepasseerd en schijt hebt aan de hele wereld. Wie doet ze wat!!
Museum van de parelvissers
Maar nu Broome, het stadje van de parelvissers, al vanaf 1860 wordt hier commercieel op parels gedoken. De eerste parelduikers waren aboriginals die tegen hun wil in tot op een diepte van 15 meter de parelschelpen opdoken. En deze natuurlijk moesten afgeven aan de blanke die er dan de parels uithaalden en daar goed geld van wisten te maken. Maar natuurlijk blijft dit niet onopgemerkt en komen ook de Japanners in 1880 naar Broome om geld te maken.
Aangezien deze met beter materiaal doken kon er dieper gedoken worden en tot wel 8 duiken per persoon per dag gemaakt worden. Met alle gevolgen van dien want dit is natuurlijk slecht voor de gezondheid en dus vielen er vele doden ten gevolge van de decompressieziekte.In 1914 werd hier dan ook de eerste recompressiekamer geintroduceerd met als gevolg veel minder overledene.
Maar Roebuck Bay ligt in een cyclone zone en verscheidene keren word de vloot van de parelvissers vernield. Ook tijdens de wereldoorlogen gaan vele mannen voor hun land dienen en ligt de parelvangst op zijn kant. Maar telkens opnieuw zijn er toch weer mensen die er geld inzien en die weer een vloot opbouwen om de parels te gaan zoeken. En tot op de dag van vandaag staat Broome bekend om zijn Zoutwaterparels . En komt 65 % van de zoutwaterparelvangst van Broome. Natuurlijk word er niet meer zo gedoken als vroeger maar worden de meeste parels gekweekt. Je kunt er ook niet omheen want op elke hoek van de straat is wel een galery waar parels en sieraden worden verkocht. Natuurlijk laten wij ons niet verleiden. Want de echte parel is niet voor ons te betalen en de goedkopere parel is een zoetwaterparel die afkomstig is uit Azie. Tja daar zijn we niet voor gekomen.
Ook staat Broome bekend om zijn mooie Cable beach. Cable beach dankt zijn naam aan de ondergrondse kabel die hiervandaan doorgaat naar Indonesie. Het is een ontzettend mooi wit! zandstrand. Met een van de mooiste zonsondergangen ter wereld. Als je geluk hebt en het is volle maan en laag water kun je hier genieten van de " staircase to the moon". Het is de reflectie van de zonnestralen op de modder.... Maar zoveel geluk hebben we niet dus we moeten het doen zonder trap naar de maan!!!! Jammer weer.
Zonsondergang bij Cable Beach
Het is echt een fantastisch mooi gezicht en vooral de kleuren zijn heel erg mooi. Je ziet het niet op de foto maar busladingen mensen komen hierheen om te genieten van de zonsondergang.
Wij hebben genoten van Broome met zijn parels en mooie parelwitte stranden maar helaas is er weer een tijd om door te gaan, op naar nog meer strand op naar Port Hedland.
![Posted by Picasa](//photos1.blogger.com/pbp.gif)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten