Wederom een peninsula, oftewel een schiereiland. Daar hebben ze hier er hier ook extreem veel van. Shark bay heet deze en heeft toch wel een Hollands tintje. Dit is namelijk de plek waar in 1616 onze Dirk Hartog met zijn schip heeft aangelegd. Daar een paneel heeft opgehangen met zijn naam en datum erop. Echter vele jaren later is er een Belg geweest die het paneel heeft verwijderd en er zijn eigen naam heeft neergehangen. Het originele paneel van Dirk is tegenwoordig te bewonderen in ons eigen Rijksmuseum te Amsterdam. Op het glas van een gemeente kantoor hier in het “dorp” is een replica gemaakt. Dirk heeft hier wel een eiland voor de deur wat naar hem vernoemd is en wat tegelijk het grootste eiland is van West Australië. Leuk he? Toch weer een beetje Hollands. Verder kunnen we vertellen dat deze baai hier voor de deur Shark bay heet omdat in de tijd dat Dirk hier aanlegde er ontzettend veel haaiensoorten door de baai zwommen (nu nog trouwens) en daarom de baai deze naam heeft gekregen. Het zijn toch weer die Hollanders.
Wij zijn naar deze stek gereden omdat er hier een strand is dat Monkey Mia heet en je daar met dolfijnen kunt zwemmen. Eerst maar eens een camping zoeken. Want ook al is het geen schoolvakantie meer er is gek genoeg wederom weer geen ene plek beschikbaar. Gelukkig hadden we van te voren gebeld en krijgen we een “K..”plekkie ergens in het looppad. Nou, daar gaan wij niet mee akkoord want we betalen net zo veel voor deze K plek dan anderen met een plek met uitzicht over de Indische oceaan en geen passanten. Na 5 minuten je gezeik te laten horen is er zomaar een andere plek voor ons beschikbaar. Wellis waar zonder het uitzicht op de oceaan maar in ieder geval meer ruimte en geeeeeen passanten!. Wij Hollanders laten zeker niet met zich sollen. De camper staat en de luifel is uitgezet. Nu een wandeling langs de turqoise blauwe zee. Kraak helder water en we zien vanaf de kant kleine rifhaaitjes. Gaaf. Een grote naaktslak die aan de kant gespoeld is. We stoppen haar gauw weer in het water. Mooie schelpen en heerlijk weer. De dag is dan ook snel om en de volgende morgen staan we al heel vroeg op om op tijd bij Monkey Mia te zijn.
Monkey Mia betekent zoiets als huis, want Mia is het Aboriginal woord voor huis en Monkey komt waarschijnlijk van de naam van de eerste parelvissers boot die hier in de baai lag en die de Monkey heette. En ja er is een heel centrum gebouwd om de dolfijnen te zien. De Indo Passific Bottlenose Dolfijn komt hier al jaren naar de kust om gevoerd te worden. Vroeger waren er vissers die het vis afval over boord gooiden dat opgegeten werd door de dolfijnen. Later is men de dolfijnen vanaf de kant gaan voeren tot op de dag van vandaag. Van alle 2000 die er hier in de baai leven komen er maar een stuk of 5 vrouwtjes met aanhang naar de kant. Deze worden in de ochtend tot drie keer gevoerd en daarna zie je ze niet meer voor de rest van de dag. En alsof ze een horloge om hebben komen ze precies 8 uur in de morgen om hun vis te halen. Half uurtje later nog eens en soms tegen 10-nen nog eens, maar dat is sporadisch. Het hele strand staat vol met toeschouwers en alhoewel je er “vroeger” mee mocht zwemmen mag dat nu al jaren niet meer. Vanwege ziekte gevaar en het feit dat er tegenwoordig teveel toeschouwers komen mag men niet meer in het water met deze dieren. Jammer want ze zien er erg speels uit en we hadden best wel eens effe met ze willen spartelen. Bren krijgt wel de gelegenheid om een heerlijk visje te voeren aan een van de dames met haar baby. Al met al weer een hele toeristische attractie. Leuk om te zien, maar dement dat wij daar weer eens
Wat nog wel leuk is om te weten van deze dolfijnensoort, dat ze als het ware een “power”slaap kunnen houden. Dat betekent dat ze onder het zwemmen een oog dichthouden en ook de helft van hun hersenen kunnen uitschakelen om te rusten. Ze moeten echter wel voor de andere helft bij bewust zijn om te blijven ademen anders verdrinken ze. Ze kunnen niet zoals de mens tijdens de slaap gewoon maar door blijven ademen, als vanzelf. Een dolfijn moet daar over nadenken en kan daarom niet volledig in slaap zijn. En daarnaast moeten ze een oog open houden om eventuele jagers te slim af te zijn. Dolfijnen zijn trouwens veel wendbaarder dan haaien en daarom vallen er ook maar heel weinig dolfijnen te prooi aan haaien.
Een vrouwtje van de groep is op dit moment ook in verwachting. Als een vrouwtje in verwachting is draagt ze het jong 12 maanden voordat het geboren word.
Verder komen er hier in de baai ook Dugons (zeekoeien) voor, maar omdat het water wat aan de koude kant is (winter) zijn ze nu niet in de baai. Jammer want dat had nog wel eens leuk kunnen zijn. Volgende keer maar weer.
Zo, nog een dagje relaxen aan het strand. En niet zomaar een strand. Nee, "Shell beach". Een strand wat alleen maar bestaat uit schelpen. Zover het oog rijkt zijn er schelpen. En er worden door het water nog eens dagelijks miljoenen schelpen aangevoerd. Een onophoudelijke stroom. Vandaar dat ze hier dan ook de schelpen opgraven (tot wel 10 meter diep) en gebruiken voor de bereiding van beton en voor het kippenvoer, voor betere eierschalen. Waar schelpen al niet goed voor zijn. En dan gaat de rit weer verder. Dan laten we dit “gat” voor wat het is en hopen we bij een wat grotere plaats aan te komen waar het internet als gewoon beschouwd word en niet via een café omdat er verder geen contact met de buitenwereld is. Op naar Geraldton en naar meer beschaving………