vrijdag 23 oktober 2009

Mareeba, hart van de koffie

Mareeba- Coffee-world

Vandaag vanaf Granite Gorge gereden naar Mareeba voor de koffie plantage….We zaten er maar een klein half uurtje vanaf en ach dachten we voordat we doorrijden naar Cairns moeten we toch even langs. Eigenlijk verwachten we er niet zoveel van maar het viel alles mee….
Toch maar even een stukje geschiedenis van de koffie dan:

Rond 1600 ontdekten de Nederlanders koffieplanten op Java en je kon met de bonen heerlijke drank maken…de eerste koffie was geboren! Die Nederlanders toch
Rond 1690 rezen de koffieplantages uit de grond op elke denkbare Nederlandse kolonie, Sumatra, Bali, Timor etc.
Rond 1700 word de koffieboon ook getransporteerd naar Nederland
Rond 1714 is Nederland weer veels te vrijgevig we schenken de eerste koffieplant aan de Franse Koning en onze roem is vergaan, Frankrijk ontdekt deze goddelijke drank en zo ook Italië en Spanje…Ooops…Stom



Bren kan niet van de chocolaatjes afblijven.......


Dit alles hebben we geleerd in het koffie museum, allerlei koffiemachines waren te bezichtigen erg leuk….

Maar natuurlijk was er ook genoeg koffie te proeven, wel 26 verschillende soorten koffie, waarvan 3 Australische soorten en meerdere buitenlandse varianten. Daarnaast ook nog koffie met een smaak van o.a. vanille, macadamia, chocolade etc. ( dit maken ze door de koffieboon te drogen met het natuurlijke ingrediënt naar keuze, wanneer de boon daarna geroosterd wordt blijft die smaak en geur behouden ) ook 4 soorten thee en natuurlijk 3 koffielikeuren en chocolade gemaakt van koffiebonen.

Al met al een erg lekkere proeverij !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

En proeven maar.....waar moet je beginnen he?

koffieplantage met hele grote koffieplanten...
Nog een weetje voor diegene die altijd koffiebonen kopen:
Je hebt twee soorten bonen; de Robustaboon en de Arabicaboon.
De Robusta boon is veel groter, groeit aan een grotere boom met groter blad en deze boom kan zelfs ook goed groeien op zeeniveau. De boon bevat tweemaal zoveel cafeïne. Is erg verschillend in zijn smaak. Hij is veel goedkoper en wordt veel gebruikt om koffiepoeder van te maken. De robustaboon wordt ook wel gemixt met arabicabonen om er een betere smaak aan te geven en om de kwaliteit op te vijzelen.
De Arabicaboon daar in tegen is veel beter van kwaliteit, veel standvastiger in smaak. Er zijn 20 verschillende soorten met 20 verschillende karakters. 10% van alle arabicabonen is van A-kwaliteit.

Nog een leuk weetje de kwaliteit van de boon is afhankelijk van zijn kleur (hoe groener hoe mooier) zijn formaat en de kracht van de geur!!!!!

Zo nu weten jullie alles van koffie enzo, het was weer een erg leuke dag. Er gaat geen dag voorbij of je leert weer wat.

Daarna hebben we onze weg vervolgd naar Cairns. Daar moesten we onze registratie ophalen zodat de auto nu ook volledig op onze naam staat…geregistreerd!!!!
Wederom een mooie camping opgezocht en daar staan we dan weer. Op naar de volgende dag
Een hele dikke zoen aan iedereen die ons volgt…..

1 opmerking:

  1. Nou die koffieproeverij had ik best willen meemaken! En die chocolaatjes erbij,da's natuurlijk ook niet verkeerd.

    En het is weer eens wat anders dan wijnproeverijen.....

    Heel leuk om jullie reisverhalen te lezen. Ga er vooral mee door.

    Liefs, Irene.

    BeantwoordenVerwijderen